Sverige, Yttrandefrihet, Demokrati?

Gott folk! Vi går mot val, och det märks säkert här och var runtom i Sverige. Jag har ingen aning, bor ju i Schweiz. Men rösta tänker jag göra i alla fall.

Sverige påstås vara ett demokratiskt land där yttrandefriheten gäller. Är det verkligen så? Man kan börja undra. Sverigedemokraterna har tydligen inte rätt att säga vad de vill. De kanske inte säger så mycket vettigt, men de måste fortfarande ha rätt att säga vad de vill. Vart tar annars yttrandefriheten vägen?

Deras valfilm blev ej godkänd av TV4, och de fick göra en ny, censurerad version. Tycker det är otroligt trist att TV4 tydligen består av en samling fega råttor som inte vågar låta alla parti komma till tals.

Versionen som blev censurerad:


Ni behöver inte komma och predika för mig om att denna filmen kanske är osmaklig eller stötande. Jag tycker själv det är ganska ointelligent av dem att hänga ut en folkgrupp så tydligt som de gjort. Men de har fortfarande rätt att yttra sin åsikt.

Den nya censurerade versionen:




Visst är det så att den första versionen är ganska stark, och säger verkligen sitt. Men hur mycket man än ogillar den, så måste väl även Sverigedemokraterna få säga vad de tycker. Jag tycker själv att man borde prioritera annorlunda i Sverige nu ett tag. Mindre pengar åt invandring, mer åt de människor som redan finns i Sverige, däribland pensionärer. Man ska ju sopa rent framför sin egen dörr först. Med detta sagt så är det inte så att jag anser att vi ska kicka ut alla invandrare som finns i Sverige redan. Det är väl bättre vi fokuserar på de som finns, hjälper dem att lära sig svenska (vilket jag tycker borde vara ett krav, att de ska lära sig en viss basnivå) och hjälper dem ut i arbetslivet och så vidare. Något som är skrämmande är hur lång tid det kan ta att få svar på sin asylansökan, det är också en sak som borde åtgärdas. Och hur hårt det än låter, så tycker jag att om en invandrare utan tvekan döms för ett grövre brott, ska få sitt uppehållstillstånd omprövat. Det är ju faktiskt ett faktum att invandrare är överrepresenterade bland dömda brottslingar i Sverige.




Kommentarer
Postat av: Jennie

Visst måste det råda yttrandefrihet men vart drar man gränsen mellan det och diskriminering?



Tycker definitivt inte att det ska vara ett krav att lära sig det svenska språket bara för att man kommer hit och bor här. Det finns så många andra faktorer som behöver komma före som att intrigeras i samhället i den frågan om att t ex minska arbetslösheten. Språket kommer alltid med tiden, speciellt om man ges de förutsättningarna för det.



Att sätta en invandrare i skolbänken det första man gör, vem gynnar det? Det måste väl vara mycket effektivare att lära sig språket på plats, bland arbetskollegor och i det sociala livet?



Tyvärr är det så att invandrare hamnar i olika speciella områden, områden som rent utsagt är dåliga där det råder mycket kriminalitet och där man lämnas åt slumpen mer eller mindre. Man får sin lott och är redan dömd där. Många kommer ifrån krig och trassliga bakgrunder och behöver därför kanske ännu mer stöd, inte bara ekonomiskt.



Håller helt med dig om att vi borde prioritera annorlunda, som du säger man borde sopa framför sin egen dörr först. Detta gäller naturligtvis inte bara invandrare då det finns lika många svenskar som utnyttjar systemet som går och är sjukskrivna i år utan minsta vilja att arbeta eller dra sitt strå till stacken. Detta är säkert ett lika vanligt fenomen som invandrare som lever på bidrag, men det syns inte på samma vis.



Invandringen måste minska, för att Sverige ska orka och kunna jobba på dom andra frågorna. Även om jag själv skulle vilja se att vi kunde hjälpa alla som verkligen behövde det. Men vilken hjälp ger vi egentligen?



Visste du att man får en viss summa pengar för varje flykting som kommer in i Sverige? Pengar som är menade att användas för att just intrigera personen i fråga? Dessa pengar används till andra saker istället och efter fem år får man avslag på sin asylansökan och skickas tillbaka samtidigt som Sverige får behålla pengarna. Det är sjukt.



Såg en dokumentär för ett tag sedan då en svart kille pratade om vita tjejer som bara gillar svarta killar. Han tyckte naturligtvis att detta var hur grymt som helst, men skrapar man lite under ytan så märker man att han är ju fortfarande svart. Även om hon menar det som något positivt, så för henne är han ju fortfarande svart. Inte som vilken person som helst utan hon tände på honom av den enkla anledningen att han var svart. Och egentligen är detta lika illa som någon som avskyr svarta?!



Ursäkta testamentet.

2010-09-02 @ 05:56:12
URL: http://jencie.blogg.se/
Postat av: Anonym

SD:s film är allt annat än ointelligent. Den är väldigt igenomtänkt. Den öppnar upp för en debatt som ingen vågar se eller ta konsekvenserna av.Den bryter inte mot några lagar eller är hets mot folkgrupp. Det är bara tv4:as egna politiska korrekthet och feghet som satt stopp för filmen. Invandrar frågan är en väldigt infekterad debatt och ingen vågar ta i den. kanske är de rädda för att nu ta kosekvenserna av en sådan oansvarig politik?



Nu börjar andra länder ifrågasätta våran demokrati och säger att vi är ett u-land vad gäller yttrandefriheten. Bland annat Danmark, Norge och Ryssland. Enligt Ryssland så skall inte Sverige behandlas annorlunda än östeuropeiska länder...



De tycker också att ombud från eu skall skickas som valobservatörer. För att se till att allt går rätt till och att ingen politisk censur finns i det Svenska valet. Men det är en resursfråga och Lettland, Kirgizistan och Bosnien-Herzegovina anses ha lite större behov än Sverige. Illa att äns nämnas tillsammans med de länderna.



Vart skulle Sverige få pengar för varje flykting som kommer in i landet?

2010-09-04 @ 09:31:53
Postat av: Jennie

För att spinna vidare på tråden om språket. Om hur pass viktigt det är att lära sig språket som finns i landet.



Visst är det viktig, men det är knappast en respekt fråga och definitivt inte prioritering nummer ett när man kommer till ett nytt land och bosätter sig där. I så fall tycker jag det är tusen ggr viktigare att man själv strävar efter att kunna försörjer sin familj, bygger en bra grund för en framtid här. Intrigerar sig i samhället.



För att nämna ett exempel bara. Ingen utav Viktor släktingar pratar speciellt bra svenska, snarare tvärt om då dom faktiskt har bott i Sverige i snart 24 år. Men är dom respektlösa för det, nej?! Och lever dom på massa bidrag för det. Viktor pappa och hans bröder och systrar har jobbat sedan dom kom till Sverige. Visserligen var det många år sedan nu, men varför finns inte den möjligheten till arbete längre? Det fungerade bra då med kommunikationen så varför skulle det inte göra det idag? Det kan understrykas att ingen av dom ens pratar engelska.



Det handlar om intresse också om att vilja vara en del av samhället och vilja lära sig språket. Men om man inte kan prata språket här tillräckligt anser inte jag är en anledning att bli utvisad och kanske t o m skickad mot döden.



Visst är det så att språket kommer med tiden. Men hur stor möjlighet har man egentligen att få ett jobb om man har ett utländskt namn. Det är inte okej att många invandrare tvingas byta namn för att kunna ta sig ut i samhället.

2010-09-04 @ 15:20:44
URL: http://jencie.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag undrar fortfarande vart i från Sverige får pengar för varje flykting som kommer hit och i så fall hur mycket?

2010-09-05 @ 16:20:22
Postat av: Pernilla

Svar till Jennie:



Eftersom du inte sparar mina inl'gg i din blogg (varför inte?) så alla kan se vad även jag har att säga, svarar jag här istället.



Gränsen mellan yttrandefrihet och diskriminering kanske inte ens finns... Men jag tycker4 absolut att alla ska ha rätt att tycka och tänka VAD DE VILL oavsett om det trampar andra på tårna. Jag vill inte leva i något censurerat samhälle à la krigstids-Ryssland. Jag vill leva i frihet. Du verkar tycka att frihet inte är en rättighet, att det är viktigare att vi slickar röv och ljuger istället, för att behaga andra.



Hur ska man kunna INTEGRERA VSIG I SAMHÄLLET om man inte kan språket som talas i det samhället???? Och visst fan är det en respektfråga. Respekt för de som byggt upp landet innan du kom dit.



Men vilket lyyyysande exempel du drog upp då :P Ha ha ha ha! Du säger ju själv att man lär sig språket med tiden, hur kommer det sig då att "Viktors släktingar" inte pratar speciellt bra svenska? Efter 24 år! Och jaaaaa, det är respektlöst av dem att inte lära sig svenska någorlunda anser jag, och troligen många med mig. Vad har engelskan med saken att göra? I Sverige talar man svenska.



Du har aldrig tänkt på att det troligen var lättare för allt och alla att få jobb förr? Inte bara icke-svensktalande? Och du har inte tänkt på att invandringen nu är större än förr i Sverige, därav lär det vara ännu svårare att få jobb för dem, fler som slåss om jobben??



Precis, det handlar om intressse att lära sig språket. Väljer man då att inte vara intresserad av det, visar man tydligt att man skiter blankafaan i de som redan bor i landet, och det faktum att de tagit emot en och hjälpt en. Kanske skickad mot döden... Om man nu riskerar att bli mördad om man blir tillbaka skickad, så borde man ju vilja göra allt för att få stanna, även lära sig språket, eller hur!? Är det inte värt att få ha livet i behåll, mot att vara tvungen att lära sig ett språk? Om man nu veeeerkligen riskerar livet, kan man väl offra sig att lära sig ett nytt språk? Eller så kanske det råkar vara så att många faktiskt inte alls riskerar livet, i verkligheten, att många ljuger. Inte alla nej, nej. Men kanske många?!



Finns det konkreta bevis för att det är så himmla svårt att få jobb bara för man är invandrare? Det kanske är så att många av de invandrare som skyller sin arbetslöshet på sitt namn, inte talar någorlunda svenska!? Jag hade aldrig anställt en person jag inte kan kommunicera med.



Jag har vänner som är invandrare, som bott i Sverige i mindre än 5 år, som jobbat från dag ett. Nu bor och lever de integrerat, har normala jobb med löner och avtal som alla andra, lägenhet, bil, osv. De har lärt sig svenska. Innan de lärde sig svenska fick de skitjobb, inte ens lagliga jobb. Så de såg till att lära sig.



Hur kan det inte vara respektlöst att ignorera en hel befolkning genom att vägra lära sig deras språk när de tagit emot en och låter en bo i deras land?

2010-09-06 @ 11:22:17
URL: http://vanillab.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0